wol Damesmode buitenleven Warme Stoffen Blogger Marga vilt

Een outdoorhoed maken

25 maart 2021

Een outdoorhoed in Engelse stijl is de must-have voor deze dagen!

De lente kan ieder moment doorbreken maar het is nog steeds best wel koud.

Als je gewend bent om bijvoorbeeld ’s ochtends buiten te wandelen, dan weet dat je beter dat je je winterjas nog niet moet opbergen.  Heb je nog mooie tartan- of wollen stoffen? Dan heb je nog nèt genoeg tijd om een mooie én functionele hoed te maken, die je met plezier zal dragen!

Een outdoorhoed

Het voorbeeld van een hoed ten opzichte van een muts is dat een hoed lekker warm is maar minder kriebelt. Een hoed kan je gemakkelijker op- en af zetten en staat mooi gekleed.
Hoeden zijn helemaal niet zo moeilijk te maken als je dit al een keer gedaan hebt.  Als je helemaal geen ervaring hebt met het maken van hoeden en petten, dan raden we je deze blog aan met  makkelijke naaipatronen en allemaal tips.

Hoeden en petten zelf maken? Tuurlijk wel!

Naaipatroon Vogue V7480

Naaipatroon Vogue V7460 heeft een model dat gemakkelijk is en zeer draagbaar, ook in het dagelijkse leven.

Toch is het echt een hoed en geen pet.  We hebben Model B. gemaakt voor de outdoor hoed van wol en vilt in Engelse stijl.

De kroon van de hoed (de top) is rond door vier patroononderdelen aan elkaar te naaien. Je kunt dus al met kleine restant stofjes deze hoed maken. De brim (rand) kun je net zo groot maken als je zelf wilt. Wij hebben gekozen voor de maat op het patroon.

Als je de hoed kleiner wilt maken, zoals onderstaande groene hoed op de foto, dan kan dat prima.

Met de brim kun je ‘spelen’. Groot en rond maken, of meer als een baseballcap (ovaal en kleiner).

Voorts kan je de hoed zelf versieren; opzichtig met bijvoorbeeld een grote strik, of juist heel bescheiden met een leren bandje of helemaal niets.

Hoe naai je een outdoorhoed?

Als je de instructies op het naaipatroon volgt, kom je er prima uit.

Je kan het jezelf ook gemakkelijker maken door de hoed in tweevoud te maken. Eerst van de buitenstof, daarna alleen de top van voeringstof en de brim ook van vilt.  Dan naai je de onderdelen vast met de verkeerde kant op elkaar. Je hoeft dan niets binnenste buiten te keren of moeilijk te doen. Dit is ook vrijwel onmogelijk doordat vilt veel te dik is.
Het enige is dat je dan de buitenrand zal moeten afwerken met een mooi biaisbandje of een rand die jezelf hebt gemaakt van stof.

Kies hiervoor wel een stof die gemakkelijk rond naait.  Een héél klein beetje stretch erin verwerkt, is dus wel aan te raden, net zoals in jersey biaisband. Voor de rand van de hoed (de brim) heb je wel minstens een meter vilt nodig omdat je deze helemaal rond knipt. Wij raden aan om de brim aan de buitenkant en aan de binnenkant van vilt te maken. Anders is de hoed toch te slap en zal deze gaan hangen.

Maak de hoed niet te klein en check de maat telkens door de hoed te passen. Als de hoed eenmaal af is dan zal je deze niet meer kunnen aanpassen.

Het voordeel van naaien met wol en vilt is dat er wel wat rek inzit en vooral vilt een erg fijne stof is om te gebruiken voor een hoed. Je kan zelfs vilt een klein beetje uitrekken, maar het is beter om dit met beleid te doen zodat je de stof niet uit elkaar trekt.

Conclusie:

Heb je zin om een hoed te maken voor een wandeling buiten omdat je je muts zo langzamerhand wel een beetje zat bent? Maak eens een mooie hoed van vilt en wol die prima is voor dit overgangsseizoen. Je kan de hoed gemakkelijk maken door het naaipatroon Vogue V7460 te gebruiken.  In principe heb je niet zo heel veel stof nodig dus je kan ook mooie restanten stof verwerken. Voor de rand van de hoed (de brim) heb je wel minstens een  meter vilt nodig omdat je deze helemaal rond knipt.

Werk de hoed af met een mooi randje aan de buitenkant of een versiering op de hoed. Een leren riempje staat stoer, een grote strik of bloem staat vaak heel vrouwelijk en mooi gekleed.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply