Blogger Nicole Damesmode

Een knuffelzacht mouwloos Nala vest

28 november 2023

Je ziet ze overal in het modebeeld; knuffelzachte mouwloze vesten, kort of wat langer! Ik wilde graag een extra warm vest wat ik fijn kan dragen tijdens een lekkere herfstwandeling, dus ik ging voor een extra warme uitvoering met sluiting. Hoe ik dat deed, vertel ik in deze blog.

Benodigdheden

Om een extra warm vest te maken, gebruikte ik twee lagen; een buitenlaag van teddy (echt zo heerlijk zacht, je wil het de hele dag aaien). Daarnaast koos ik een gewatteerde gestikte voeringstof, om het vest extra warm te maken.

In mijn voorbeeld koos ik voor de champagne kleurige teddy en doorgestikte, gewatteerde voering in de kleur wit.

Omdat ik het vest dicht wil kunnen doen maar het patroon niet is gemaakt voor een vest wat je dicht kunt doen, koos ik voor houtje touwtje sluitingen. Voordeel daarvan is dat je niet zoveel overlap tussen de voorpanden nodig hebt, als bij bijvoorbeeld drukkers.

Als laatste heb je veel biaisband nodig. Ik ging voor niet-rekbaar biaisband omdat ik ook geen rekbare stoffen gebruikt heb. (Kijk naar de afmetingen in het patroon om te zien hoeveel stof en biaisband je nodig hebt voor jouw maat)

Als laatste heb ik 4 stukjes vlieseline gebruikt om de stukken teddy stof te verstevigen waar ik de sluiting op genaaid heb en twee reepjes vlieseline om de bovenkant van de zakken te verstevigen.

Ik heb voor dit kledingstuk zowel mijn naai- als lockmachine gebruikt.

Nog even alle benodigdheden op een rij:

Het Nala gilet van 'Smospotten en snoesjes' in een teddy stof met gewatteerde voering.

Je kunt er bij dit patroon voor kiezen om het met of zonder capuchon te maken. Ondanks dat het vest niet bedoeld is om in de regen te dragen, koos ik toch voor een capuchon. Dit  omdat ik het altijd zo lekker warm vind in mijn nek als ik er een sjaal onderdoor wikkel.

Zo maak je het gevoerde mouwloze Nala vest

Stap 1: Knip alle patroondelen en start met de capuchon

Knip al je patroondelen zowel uit de voeringstof als de buitenstof.  Alleen de zakken knip je alleen uit de buitenstof.

Als eerste heb ik de capuchon genaaid. Hiervoor sluit je de achternaad bij zowel de buitenstof als de voeringstof.

Daarna schuif je de twee delen netjes met de goede kanten tegen elkaar. Speld en stik de buitenrand vast.

Deze stappen heb ik allemaal met de lockmachine gedaan.

De onderkant, waarmee je de capuchon aan het gilet bevestigt, laat je open.

Om ervoor te zorgen dat de voering niet naar buiten komt piepen heb ik de rand van de capuchon met mijn naaimachine op persvoetbreedte doorgestikt.

Stap 2: Stik de schoudernaden, zijpanden en capuchon

Vervolgens pak je de voorpanden en achterpand buitenstof en stik je de schoudernaden en de zijnaden.

Dit doe je ook voor de voeringstof.

Om de binnenkant extra mooi te maken, heb ik een ronding aan de bovenkant uit de voering van het achterpand geknipt en hiervoor een stuk teddy aangestikt. Dan is het lekker warm in je nek en het ziet er aan de binnenkant extra mooi uit.

Daarna heb ik de overige stofranden van de teddy stof gelockt, om te voorkomen dat deze te veel gaat pluizen en rafelen als ik er straks biaisband op ga stikken.

Als laatste heb ik de capuchon met de lockmachine aan de jas bevestigd. Deze naad wordt later netjes afgewerkt met biaisband.

Stap 3: Bevestig de houtje touwtje sluitingen

Bepaal de positie van je sluitingen. Ik heb dit gedaan door het mouwloze vest aan te trekken en te kijken waar ik het bovenaan wil sluiten. Vervolgens heb ik op gelijke afstand de overige sluitingen bevestigd.

Voor het bevestigen heb ik mijn naald aangepast naar een jeansnaald, omdat deze extra stevig is. Ik heb heel langzaam en nauwkeurig gestikt om zo netjes mogelijk aan de zijkant te stikken. Om dit goed te kunnen doen heb ik het rits-voetje op mijn machine gezet.

Stap 4: Bevestig je zakken

Bepaal de positie van de zak op de voorpanden. Ik heb het mouwloze vest opnieuw aangedaan en de juiste positie gemarkeerd met spelden.

Vervolgens heb ik de zakken rondom gelockt en de bovenkant verstevigd met een strook vlieseline. Deze heb ik vervolgens omgeslagen en gestikt.

Daarna heb ik de randen van de zakken gestreken, op de stof gespeld en vastgestikt. Let er hierbij goed op dat je alleen op de buitenstof stikt, en niet de voering per ongeluk mee stikt.

En als je een patch op je zak wil naaien, doe dat dan voordat je de zak op je werkstuk bevestigt.

Stap 5: Bevestig de biaisband aan de armsgaten

Leg je buiten- en binnenstof goed op elkaar en speld je armsgaten netjes. Speld vervolgens de biaisband aan de binnenkant van het mouwloze vest. Ik knip de biaisband zo’n 6 cm langer dan het armgat.

Ik laat zo’n 3 cm aan het begin ‘over’ en speld dan de biaisband rondom vast. Je hebt dan aan het einde ook weer zo’n 3 cm over. Probeer dit begin en eindpunt in je oksel te positioneren.

Stik het biaisband vast en stop zo’n 3 cm voor het begin. Hecht af en breng het biaisband naar elkaar toe. Speld vast en stik het biaisband aan elkaar. Knip het overtollige biaisband af. Daarna stik je de rest van het biaisband vast aan de binnenkant van het armsgat.

Vouw je biaisband naar de goede kant en speld opnieuw vast. Stik netjes en rustig rondom en je armsgat is volledig voorzien van een nette biaisafwerking.

Herhaal deze stappen voor je andere armsgat.

Stap 6: Breng biaisband aan op je achterpand en voorpanden.

Het is tijd voor de laatste stap van je mouwloze vest, het bevestigen van biais aan je lange voorpand, en los daarvan, aan je achterpand.

Door de splitjes in de zijkanten heb ik het biais aan de achterkant apart van de voorkant gestikt.

Ga hiervoor hetzelfde te werk als bij de armsgaten. Dus eerst je stoffen goed op elkaar leggen en vervolgens eerst aan de binnenkant het biaisband vaststikken.

Het is handig om de biais na het stikken in de bochten met wat kleine knipjes in te knippen. Zo kun je het aan de buitenkant mooier rond stikken.

Speld en stik rustig en netjes de biaisband op je buitenstof.

In de splitjes aan de zijkanten heb ik het biais op elkaar gelegd en een klein stiksel gegeven. Hierdoor loopt het mooi in elkaar over.

En klaar ben je! Bewonder je nieuwe mouwloze vest maar eens goed en draag het met trots!

Conclusie

‘Nala’ is een patroon dat je outfit dat tikkeltje extra geeft.

Een jas zonder mouwen en dan nog wel eentje met verschillende opties! Zo kan je ervoor kiezen om kapmouwen aan te zetten, een kap of zelfs zakken op verschillende plaatsen.

Nala is een leuke jas die tot aan de knieën komt en je outfit eronder ook nog steeds in de kijker zet.

Het is een patroon vanaf maat 32 tot en met maat 52

Do's en dont's

Het patroon is niet ingewikkeld en er komen ook geen ingewikkelde naaitechnieken aan te pas. Geen ingewikkelde naaikennis vereist dus!

Maar wat je voor dit mouwloze vest wel nodig hebt is  wat tijd en geduld. Want biais stik je niet ‘even gauw’, daar moet je de tijd voor nemen. Zeker wanneer je met een buiten- en een binnenstof werkt en die netjes samen in een biaisband wil laten samenkomen.

Let er verder op dat je bij de zakken niet per ongeluk de binnenstof mee vast stikt en verder kun je eigenlijk geen foutjes maken.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties