Quick en easy Newborn & Kids feest

DIY verjaardagskroontjes van stof

2 juni 2022

Hoera, er is er een (bijna) jarig! En wat is er nu leuker dan voor de feestprins of prinses een feestelijke kroon te maken? Precies! In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een toffe feestkroon kan maken. 

Benodigdheden

Een verstelbare feestkroon

Je kent ze ongetwijfeld, de papieren feestkroontjes van de basisschool of de kinderopvang. Super leuk natuurlijk, maar met die beweeglijke kleintjes gaan ze stuk waar je bij staat. Met die insteek hebben wij een stoffen, verstelbare feestkroon ontworpen. We kiezen voor een combinatie van fleece en katoen om de kroon extra stevigheid te geven én werken hem af met biaisband zodat hij ook verstelbaar is. Zo gaat de kroon jaren mee! Al is ieder jaar een nieuwe kroon in een nieuw stofje natuurlijk ook wel heel leuk 😉 

Zo maak je zelf verjaardagskroontjes van stof

 1. We bouwen het patroon voor de feestkroon op uit meerdere driehoeken met een verlengde onderkant. Op de afbeelding zie je de afmetingen van deze driehoek. Wij plaatsen deze driehoek 5 keer achter elkaar om het patroon te maken. 
 2. Leg het patroon vervolgens op de katoen en knip het uit met 1 cm naadwaarde rondom. Doe hetzelfde voor de fleece. Het handigste is om je katoenen kroon op de fleece te leggen en hem dan uit te knippen. Zo zijn ze perfect even groot en kun je het geheel ook direct stikken.
 3. Eventueel kun je er nog voor kiezen om de katoen te verstevigen. In dat geval komt de kroon mooier rechtop te staan.
 4. Leg de goede kant van de katoen en fleece tegen elkaar aan en speld rondom. Laat de onderkant open. 
 5. Stik rondom terwijl je de onderkant open laat. 
 6. Knip de naadwaarde weg tot zo’n 3 mm voor de naad. Keer de kroon om en duw alle punten uit zodat het een mooie punt wordt. 
 7. Strijk vervolgens het geheel netjes plat. Let er op dat je dit doet met een persdoek ertussen of enkel tegen de kant van het katoen. Onze fleece is gemaakt van polyester en kan smelten als je de strijkbout niet op de juiste instellingen zet. 
 8. Stik rondom smal op de kant door.
 9. Strijk vervolgens het biaisband dubbel. 
 10. Leg de onderkant van de kroon tussen de vouw van het biaisband. Let erop dat je aan de zijdes nog ruim biaisband over hebt om straks een strik te kunnen maken. Speld de kroon tussen het biaisband. 
 11. Vouw de uiteindjes van het biaisband netjes naar binnen en speld vast. 
 12. Stik aan de uiteindes het biaisband op elkaar, het biaisband dicht en de kroon tussen het biaisband vast. 
 13. Versier optioneel de punten van het biaisband met pompoms en klaar is je kroon! 

Tip! Maak verwisselbare cijfers

Wil je de kroon ieder jaar hergebruiken, maar hem wel ieder jaar een unieke touch geven? Bevestig dan een stukje klittenband aan de voorkant van de kroon. Nu kun je ieder jaar een nieuwe applicatie maken, voorzien van klittenband, die je zo op de kroon kunt plakken. Super leuk om te doen met de leeftijd! 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties