Blogger Marga canvas

DIY naaimachinehoes

4 april 2022
Naaimachine hoes maken

Een naaimachinehoes is niet zo moeilijk om te maken en heel fijn om te hebben. Het beschermt jouw naaimachine en het staat ook nog eens leuk in jouw naai-atelier! Helemaal in jouw eigen stijl. Snel aan de slag dus!

Benodigdheden

Patroon zelf tekenen:

Bij naaimachines in de goedkopere prijsklasse krijg je vaak een plastic hoes van vinyl.  Dat is reuze handig als stofvanger, maar het ziet er niet zo mooi uit.  Deze hoes ga ik verknippen.  Ik knip voorzichtig alle geplakte naden open, zodat ik de basis heb voor een naaipatroon.

DIY Naaimachinehoes naaien:

Stap 1: patroondelen uitknippen

Nu kun je aan de slag door het patroon over te nemen op de buitenkantstof (canvas), fiberfill en de voeringsstof (molton of katoen).  Knip van de onderdelen twee zijkanten. De voorkant, de bovenkant en de achterkant zitten aan elkaar vast en worden dus één grote lap stof.

Knip vervolgens het rechthoekje aan de achterkant af, wat het handvat is zodat je de naaimachine goed kunt optillen.

Knip ook een vierkant uit de buitenkantstof en de voering ter grootte van de handleiding. Dit wordt de hoes aan de voorkant waar je de handleiding in kunt stoppen. Knip hieraan 2 centimeter naadwaarde.

Stap 2: voorvak bevestigen

Nu kun je aan de slag door eerst het vakje voor de handleiding te naaien. Je legt de buitenkantstof canvas en de voeringstof met de goede kanten op elkaar, knip de hoekjes goed in en laat een klein stukje open , waar je het  binnenste buiten doorheen kan halen. Nu naai je deze rechthoek met een top stitch alleen aan de bovenkant.

De zijkanten en de lange lap (voorkant, bovenkant en achterkant) naai je vast aan de fiberfill, dit kun je doen door rondom een zigzag steek te maken.

Het rechthoekige vakje: Op de voorkant van de naaimachinehoes naai je tenslotte de zijkanten en de onderkant vast.  Je hebt nu een mooi groot insteekvak voor de handleiding of andere papieren.

Stap 3: buitenkant aan elkaar zetten

Naai nu de zijkanten van buitenkantstof (met fiberfill eraan vast) en de lange lap (voorkant, bovenkant en achterkant) aan elkaar vast.  Kijk even goed naar de foto’s, zodat je een mooie rechthoek kunt maken. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook afgeronde hoeken maken. De naaimachinehoes wordt dan iets ronder, maar dat maakt op zich niet zo heel veel uit.

Stap 4: voering

De voering van de naaimachinehoes maak je op dezelfde manier als de buitenkantstof met de fiberfill.

Stap 5: alle onderdelen samenvoegen

De buitenkantstof en de voering kun je nu met de goede kanten op elkaar naaien. Laat een kleine opening aan de onderkant open waar doorheen je de naaimachinehoes binnenste buiten kunt vouwen.

Dat ziet er altijd een beetje rommelig uit, maar het komt goed!

Nu is de hoes bijna klaar. De onderkant alleen nog afwerken, goed spelden en daarna een top stitch:

Stap 6: handvat afwerken

De opening voor het handvat zit nu alleen in de buitenkant stof, knip deze nu ook in de voering.

Naai een biaisbandje rondom en speldt deze keurig naar binnen.  Dit laatste kun je met de hand vastnaaien of met de naaimachine. Ik heb gekozen om dit met de hand te doen voor een mooier resultaat:

Conclusie:

De naaimachinehoes is nu klaar.  Het is een stevige hoes geworden door de canvasstof en ook zacht door de fiberfill & molton binnenkant.  De naaimachinehoes is bovendien een stuk leuker om te zien dan de plastic polyester hoes die bij de naaimachine zat.

Zoals je ziet is het niet moeilijk om deze hoes te naaien. En zijn er genoeg leuke stofjes om op die manier jouw naai-atelier én je naaimachine een eigen stijl te geven.  Kijk vooral even naar de canvas prints van Budgetstoffen.nl. Zo leuk, ik ga er nóg een voor een vriendin maken!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia
Saskia
2 jaren geleden

De hoes is erg leuk, de stof ook maar waarom maak je geen paspel opening voor het handvat…die is niet zo moeilijk en geeft een prachtig resultaat🙃😊 ik stikte nog extra een klepje erboven op..ook bij de lockmachine, zodat de stof ook daar weg blijft.

Astrid
Beheerder
2 jaren geleden
Antwoord aan  Saskia

Goede tip inderdaad! Bedankt!

marga
2 jaren geleden
Antwoord aan  Saskia

Goed idee!

Jeannette
Jeannette
2 jaren geleden

Voor mij zou het fijn zijn als het patroon in centimeters zou staan want ik heb een harde bak, is ook prima mar zo’n hoes staat natuurlijk veel leuker.

marga
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jeannette

Beste Jeannette, Je zou de afmetingen van de harde bak kunnen nemen en rondom een centimter naadwaarde extra. Het worden dan wel vier vlakken en de bovenkant, in plaats van deze hoes die maar uit drie patroondelen bestaat. Als je wilt dat ik van deze hoes de afmetingen doorgeef, dan zal ik dat alsnog doen. Ik ben uitgegaan van de polyesterhoes omdat die specifiek bij de naaimachine hoorde en niet iedere naaimachine dezelfde afmetingen heeft.