Blogger Marga Damesmode katoen

Een chique, zomerse blouse met Vogue V1659

1 juli 2021

Zomerse chique met Vogue V1659 & Paradise Birds on Black! Meestal is een naaipatroon voor een kledingstuk het uitgangspunt voor een naaister. Hierbij wordt een stof gezocht en gelukkig worden er altijd stofadviezen bij aangegeven. Maar soms zie je een stof in een winkel liggen of op een website staan en moét je die hebben. Pas later denk je: “Wat zal ik er van maken?”

Zo kocht ik de katoenenprint ‘Paradise birds on black’ van Budgetstoffen. Vogue V1659 werd weer tevoorschijn  gehaald en zie het eind resultaat: Zomerse chique!

Vogue V1659

Het is een naaipatroon voor een chique blouse van de designer Claire Shaeffer. Dit naaipatroon valt onder de categorie: Custom Couture Collection. Claire Shaeffer kennen we allemaal van haar boeken over Chanel couture. Het naaipatroon valt onder de categorie: Custom Couture Collection. Dit betekent dat er meerdere voorpanden in zitten voor verschillende cup-sizes.  Je kan de blouse dus aanpassen indien je kleine of juist grote borsten hebt. Hierdoor zal de voorkant veel mooier zitten en de blouse op maat gemaakt lijken.

Claire Shaeffer geeft bovendien zoals gebruikelijk in haar naaipatronen, vele couture tips.  Het is een genot deze te volgen en iets extra’s te leren!

Naai-niveau

De tekst met foto’s in mijn werkbeschrijving zijn minimaal. Het is dan ook echt een naaipatroon voor gevorderden en ik raad je vooral aan om de instructies in het naaipatroon goed te bekijken.  houdt vooral het strijkijzer bij de hand want deze blouse staat of valt met de plooien die je er goed in moet persen.

 

Wat heb je nodig?

Vogue geeft aan dat de blouse gemaakt kan worden van taftzijde, charmeuse en katoen. Het is het beste om te kiezen voor een stof die NIET soepel valt. Als de stof soepel valt zal het effect van de plooien namelijk wegvallen en de plooien om je heen slobberen. Kies dus vooral voor een poplin katoen.  Linnen is ook geen goed idee: dit kreukt te erg.

Mijn keuze dus: de katoenprint  Paradise birds on black van Budgetstoffen. Deze stof is perfect voor dit naaipatroon![

Werkbeschrijving Vogue V1659 blouse:

Indien je de stappen van de instructies volgt kom je gemakkelijk uit dit naaipatroon. Er zitten geen valkuilen in. Het enige waar ik even mee zat te stoeien is de zoom onder. Ik raad je aan om de onderkant om te zoomen, deze opnieuw in de plooi te leggen, goed te persen en dan pas te naaien.  Ook de plooien moet je persen, persen en nog eens persen.

Voor de rest is dit naaipatroon perfect, vooral als je de cupmaat aanpast aan jouw eigen cup-size. De blouse is mooie getailleerd. Omdat je met niet-rekbare stoffen werkt, is het wel verstandig tussendoor de blouse te passen.  De taille moet strak aansluiten maar nog kunnen ademhalen is wel zo prettig.

Knip de naaipatronen op de stof zoals aangegeven staat op het knipschema van het naaipatroon. Let vooral goed op bij de yoke, dat je wel de goede kanten van de stof naar voren krijgt.

Strijk eerst de plooien in de panden en pers deze meerdere malen.

Naai vervolgens de voorpanden en het achterpand aan elkaar aan de zijkanten en de schoudernaden.

Sla het beleg van de voorpanden om en naai deze.  Hier komt straks de knopenrij.

Naai vervolgens de mouwen en het splitbeleg volgens de naai0instraties op het naaipatroon.  Een uitgebreide uitleg met meer  foto ’s over mouwsplitjes staat op deze blog: Linnen blouse.

Werk de mouwen nog af, zet de knopen eraan en de kraag. En klaar is de blouse!

Conclusie:

De katoenprint  ‘Paradise birds on black’ van Budgetstoffen  is een erg mooie stof en zeer geschikt voor het naaipatroon Vogue V1659. Het resultaat is een chique blouse die je tijdens vele gelegenheden kan dragen. Het is een absolute aanrader voor iemand die van couture houdt. Tijdloos, chique, mooi en de blouse zit ook nog eens prima.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties