Blogger Het Naailab

Lange gilet van Faux Fur

Even voorstellen... Marloes en Jannie!

Over Jannie:

Hoi, ik ben Jannie, 62 jaar en de moeder van Marloes 🙂
Ik naai al vanaf mijn 16e! Op mijn 26ste ben ik de opleiding aan de Rotterdamse Snijschool begonnen en heb hiervoor m’n diploma Maat Coupeuse gehaald. Hierna ben ik naailes gaan geven
Hobbymatig heb ik veel verschillende quilt cursussen gevolgd en daar heb ik nog steeds veel plezier van.
In 2009 ben ik m’n eigen atelier: Naaiatelier Jans in Chaam begonnen. Daar maakte ik kleding op maat voor klanten, bood verstelwerk aan en gaf naailessen. In 2017 zijn we verhuisd naar ons huidige woonplaats (Zuidland) en toen kwam de mogelijkheid om samen met m’n dochter een nieuw bedrijf op te zetten: Het Naailab. Dat is een heerlijk creatieve omgeving voor ons maar ook voor onze cursisten en klanten. De samenwerking met Marloes werkt ontzettend stimulerend, en geeft veel energie! Deze energie geven wij door aan onze cursisten.

Over Marloes:

Hoi! Ik ben Marloes Molenaar, 37 jaar en dochter van Jannie 😉
Toen ik 16 was ben ik begonnen aan de Rotterdamse Modeacademie! Na 3 jaar heb ik deze succesvol afgerond als Prognose Stylist. Mijn werk carrière ben ik begonnen bij Imago Styliste Dyanne Beeman, hierna ben ik bij de Kostuumafdeling in het Theater gaan werken. Eerst bij The Lion King, daarna Tarzan en uiteindelijk  een aantal jaar bij Soldaat van Oranje.
Tussen producties door heb ik als zelfstandige gewerkt. Onder andere als coupeuse bij bruidsontwerper Victor’s Wedding Design! In deze periode heb ik ook een opleiding bij de Rotterdamse Snijschool en gehaald.
Vanaf 2017 ben ik samen met mijn moeder Het Naailab begonnen! Voor ons de perfecte plek om cursisten kennis over patronen en stoffen bij te brengen. En natuurlijk om te leren naaien! Wij willen heel graag iedereen de liefde voor het naaien laten ontdekken!!

Ontdek onze blogs:

Blogger Het Naailab Damesmode katoen

Blouse van 2 soorten katoen

2 mei 2022

Van de mooie poplin katoentjes met retro print is deze blouse gemaakt. Ik gebruik er 2 verschillende designs voor. De poplin laat zich goed verwerken.

Benodigdheden

Het patroon is uit de Knip van maart ‘21 model no 7. Omdat ik beide katoentjes in deze blouse wil gebruiken, heb ik de volgende aanpassingen gedaan;

 • De ruches vervangen voor een kraag,
 • Beleg met overslag geknipt,
 • Voorpand en achterpand met 10 cm verlengd,
 • Het ondergedeelte met 10cm ingekort.

Zo maak je een blouse met 2 verschillende soorten katoen

Stap 1: verstevigen

 1. Strijk op de schouders achterpand een vlieselinebandje  zodat de blouse mooi in model blijft.

Tip: verstevig een lapje stof met vlieseline en knip daaruit de kraag en de staander. De stof is nu veel beter gestabiliseerd en de kraag wordt zo mooier.

Stap 2: Schoudernaden en beleg

 • Naai de schoudernaden, strijk ze en werk met zigzag of locker af.
 • Zet het beleg aan het voorpand, strijk en werk af.

Stap 3: kraag en staander

 • Stik rond de hals een stiksel op 0,5 cm! Dit noem je een staystitch. De hals blijft door dit stiksel beter in model en het stiksel verdwijnt in de staander.
 • Maak de bovenkraag met het bandje van de andere stof!
 • Stik de kragen op elkaar en sandwich de kraag nu tussen de binnen- en buiten staander.
 • Strijk alles mooi glad en stik eventueel door.
 • Zet de kraag met de buiten staander op de panden, dan de binnen staander mooi over de aanzetnaad vastzetten. (evt. met de hand vastzetten).

Stap 3: mouw inzetten

 • Mouwen inzetten. (Zijnaden zijn nog open).
 • Onderkant voorpand en achterpand rimpelen en aanstikken.
 • Nu de zijnaad en mouwnaad in één keer stikken.
 • Onderkant mouwen rimpelen en een bandje van 3 cm aanstikken en met de hand vastzetten..

Stap 4: afwerken

 • De onderkant van de blouse met smal zoompje afwerken.
 • Strijk alles mooi, werk de draadjes af en geniet van je werkstuk.

Succes!

Blogger Het Naailab Damesmode Warme Stoffen

Long Gilet van Faux Fur

27 januari 2022
Lange gilet van Faux Fur

Een tijdje geleden zagen we iemand met zo’n leuk lang gilet in Faux Fur…..  ‘Die moeten we hebben!’ dachten wij  ;).  Op de website van Budgetstoffen.nl zagen wij al snel mooie Faux Fur stoffen.  Helemaal te gek! Dus hup de stoffen in het mandje en bestellen maar! Binnen 2 dagen waren de stoffen binnen!

Lange gilet van faux fur

Benodigdheden:

Het patroon en de stofkeuze:

Zo….. en nu……. We hadden al eens een klassiek gilet gemaakt, dus dat patroon hebben we erbij gepakt. Daar hebben we natuurlijk wel het één en ander aan veranderd.  Zo hebben we het patroon één maatje groter gemaakt (zodat hij makkelijk over je kleding valt, hij hoeft niet strak aan te sluiten).  De coupenaden hebben we laten vervallen, dit is met dik bont moeilijk naaien, bovendien mag het gilet los vallen.  Zie plaatje.

Lange gilet van faux fur

Toen hebben we de lengte aangepast. Bij Marloes valt het gilet boven de knie en met een klein kapmouwtje. Bij Jannie valt hij net over de knie. Het originele patroon heeft een V-hals met een sluiting MV (midden voor).

Ben je zelf niet zo’n held met ‘patroon hacks’ als deze? Je kunt het patroon voor dit gilet ook bij ons bestellen in de maten S-M-L-XL. Stuur ons gerust een berichtje via Instagram.

Zo maak je zelf een gilet!

Stap 1: Knip, knip, knip

Toen het patroon helemaal naar wens was, was het tijd om te gaan knippen. Het patroon speld je op de verkeerde kant van de stof, allemaal in dezelfde richting.  Anders heb je ineens een pand waar je haren van overeind gaan staan…. iehhhhhh niet de bedoeling!

De panden hebben we één voor één geknipt, dit omdat de stof erg dik is. Twee lagen Faux Fur stof is bijna niet te knippen… en ongemerkt knip je extra centimeters aan je pand!

Faux Fur knip je met kleine knipjes vanuit de binnenkant stof, zodat je het bont niet kapot knipt!
Het geeft wat stof, maar dan heb je ook wat.
We hebben de schouder, hals en middenvoornaad verstevigd met plakvlieseline band.

De voering hebben we exact als het patroon geknipt. Wij hebben dus geen beleg gebruikt. De binnenkant is volledig van voeringstof.

Stap 2: We are going to Sew…

We hebben als eerste de schoudernaden van buitenkant gilet en schoudernaden voering gestikt. Vervolgens de delen met de goede kant op elkaar en de armsgaten gestikt. Daarna kunnen de zijnaden gestikt worden. Laat aan één zijnaad voering een stuk naad open om het gilet te keren.

Lange gilet van nep bont
Lange gilet van nep bont

Marloes vond de diepe V-hals toch niet zo leuk, zij heeft vanaf het patroon een halsstuk gemaakt. Goed opgelet op de draairichting en vervolgens die aangestikt. Bij een naad is het goed om de haartjes van het bont naar buiten te kammen. Heel lichtjes een beetje stoom erop en aan de voorkant van het bont lekker volop kammen. De naad valt dan weg in het bont.

Jannie heeft zakken op het gilet gezet, de zakken heb ik eerst gevoerd en daarna vanaf de binnenkant met de hand vastgezet.

Dan volgt het zoomen. Het gilet is nog steeds niet terug gekeerd (goed op goed) . Als dat naar je zin is, gilet terug keren,  naden lichtjes stomen (ijzer met stoom raakt de stof niet)  en het bont lichtjes kammen met een kledingborstel.

Sluit het laatste stuk zijnaad voering. En klaar!!!!

Conlusie:

De gilets dragen heerlijk!! We dragen ze ‘gewoon’ over onze kleding, maar ze zijn ook supertof over een mantel! Je kan er alle kanten mee op…… en heerlijk warm 🙂

Wil je graag meer inspiratie of graag op naailes? Check onze site of Instagram.

Lange gilet van Faux Fur
Lange gilet van Faux Fur
Lange gilet van Faux Fur
Lange gilet van nep bont