Blogger Nicole Newborn & Kids Antipilling Fleece

Blijf lekker warm in de Robin fleece sweater van Fibremood

9 januari 2024

Ik maakte voor mijn kinderen een heerlijk warme trui van verschillende kleuren fleecestof.  Ik gebruikte het Robin patroon van Fibremood en heb wat tips voor je opgeschreven m.b.t. de pasvorm en de afwerking.

Benodigdheden

Het patroon van de Robin sweater kun je uit het Fibremood magazine halen of via de site van fibremood kopen.

Daarnaast gebruikte ik verschillende kleuren van de anti-pilling fleece, zoals deze op de website van budgetstoffen heet.

Qua kleuren liet ik me inspireren door een kledingmerk wat colourblock truien uit teddy stof had gemaakt. Ik koos voor de volgende kleuren:

Bruin, oker geel, roest, indigo, bordeaux rood en zalm.

Voor de sluiting heb je drukknopen nodig. Ik vind de knopen van Prymm het fijnst en koos voor de 15 mm anorak drukknopen in de kleur Brons.

Als laatste heb je een reepje vlieseline nodig voor het verstevigen van de plek waar de drukkers komen op de trui en de kraag.

Omdat fleece stof niet rafelt is het niet nodig om de naden af te werken met een lockmachine of zigzag steek. Ik gebruikte voor deze truien dus alleen mijn naaimachine.

 

 

Sweater Robin van Fibremood in anti-pilling fleece

Ik maakte deze trui al eens vaker. Toen viel me op dat de trui vrij kort en breed viel. Daarom heb ik bij deze truien eerst de breedte van de trui goed nagemeten en voor die maat gekozen. De lengte heb ik vervolgens aangepast naar de juiste lengte.

Vergeet hierbij niet de mouwen op de juiste lengte te knippen.

Ik gebruikte geen boordstof voor de boorden, maar knipte de stofdelen daarvoor wat minder breed dan de mouw of onderkant van de trui zelf. Tijdens het naaien rekte ik de boorden wat uit en zo krijg je ook voldoende aansluitende boorden.

Met betrekking tot de kraag, deze was de eerste keer te kort om aan de kraag te passen. Ik heb hier dus elke keer ongeveer 5 cm aan getekend en toen paste hij wel. Ik weet niet of dit een foutje in het patroon is of een foutje van mezelf, maar ik vermeld het voor de zekerheid even zodat je dit zelf kunt nameten. Mijn tip; knip liever een iets te brede strook voor je kraag die je later nog inkort, dan een te korte strook die als kraag niet op de halslijn blijkt te passen.

Zo maak je de Robin sweater van Fibremood in fleece

Stap 1: volg de werkbeschrijving

De patronen van Fibremood hebben een uitgebreide werkbeschrijving die je op de site kunt downloaden. Ik raad je aan om deze werkbeschrijving te volgen.

Omdat er geen specifieke afwerking van binnenkant van de hals/kraag is opgenomen, heb ik hier zelf een afwerking voor toegepast die ik hieronder kort toelicht:

 1.  Stik de kraag aan de halslijn zoals uitgelegd in de werkbeschrijving.
 2. Meet de afstand aan de binnenkant van de halslijn achter, van schoudernaad tot schoudernaad (de naad die aan de achterkant van je nek zit dus).
 3. Knip een strookje dunne rekbare stof (tricot) van de zojuist bepaalde lengte +2 cm, breedte ongeveer 4 cm.

Stap 2: stik de strook aan de halslijn

 1. Speld de strook aan de bovenkant van de naad. Het makkelijkste is om de strook gelijk te houden met de rand van je stof (knip de naadwaarde dus nog niet bij). Zorg ervoor dat de goede kant van de stof naar beneden ligt.
 2. 2. Vouw het begin en einde van het tricot strookje 1cm naar binnen zodat je uiteinden mooi afgewerkt zijn.
 3. Begin met spelden aan de ene kant van de schoudernaad en speld door tot de andere schoudernaad.
 4. Stik zo dicht mogelijk op het stiksel van je halsnaad. Het is best een dik stuk dus stik rustig en secuur.
 5. Sla je strookje om zodat de goede kant van de stof boven komt en je de halsnaad kunt verstoppen onder je strookje stof.

Stap 3: werk je halsnaad af

 1. Je zult merken dat als je je strookje over de halsnaad heel vouwt, dit een beetje bobbelig kan zijn. Knip desgewenst de naadwaarde van je halsnaad een beetje bij.
 2. Speld de strook secuur vast en voeg eventueel nog een labeltje toe.
 3. Stik vast. Stik met een kleine steek en stik zo recht en nauwkeurig mogelijk aan de rand van de stofreep.
 4. Je hebt nu de binnenzijde van je halsnaad netjes afgewerkt.

Volg de verdere werkbeschrijving voor het bevestigen van de drukknopen .

Om de drukknopen goed te kunnen indrukken, heb ik een klein gaatje gemaakt in de stof met een tornmesje. Hierdoor kunnen de drukkers elkaar goed vinden en blijft je drukker goed en stevig in de kraag zitten.

Conclusie

Do's en dont's

Het naaien met fleece gaat heel eenvoudig. Soms zijn de dikkere stukken waar stoflagen samen komen lastiger om te naaien. Blijf dan rustig en trek niet te veel aan de stof, want dan heb je kans dat je scheef naait of je naald breekt.

Fleece is heel vergevingsgezind dus een stukje lostornen zul je achteraf niet in de stof zien.

Verder is het een ideale stof, je hoeft hem niet af te werken en niet te strijken. Let zelfs op met het strijkijzer want de stof kan niet goed tegen te hete temperaturen.

Ondanks dat je de stof niet hoeft af te werken heb ik na afloop wel alle naden netjes bijgeknipt zodat het er ook van binnen netjes uit ziet.

Heb je nog stof over? Van fleece maak je ook heel eenvoudig lekker warme wantjes, een sjaal of je kunt het zelfs gebruiken als voering voor een extra dikke en warme winterjas!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties