Een colourblock trui is ideaal om te maken en kan ook duurzaam zijn, want het is de ideale manier om reststukken stof te kunnen verwerken. Maar hoe zorg je dat je verschillende stroken stof exact op elkaar aansluiten? Daarover in deze blog meer!
Benodigdheden
- Allereerst heb je natuurlijk een colourblock patroon nodig, of je past je eigen patroon aan naar een colourblock patroon. Ik gebruikte de River van Notches.
- Daarnaast heb je tenminste 2 verschillende kleuren stof nodig en voor een trui is Boordstof ook handig. Ik gebruikte French Terry, maar een Sweaterstof kan ook heel goed voor de winter.
- En spelden, voldoende om goed vast te spelden. En een tornmesje, want meestal is een strakke colourblock niet altijd in één keer helemaal naar je wens.
- Daarnaast een naaimachine. Een lockmachine is fijn voor een nettere afwerking maar zeker niet noodzakelijk, want een strakke colourblock stik je met de naaimachine, en niet met de lockmachine.
De River trui van Notches in French Terry
Met het River patroon van Notches kun je verschillende kledingstukken maken, waarbij je elk deel van je kledingstuk een andere kleur kunt geven. Ik ging voor de trui- versie waarbij ik voor de V-vorm en de zakken andere kleuren koos dan voor het boven- en onderpand. Je kunt natuurlijk elke combinatie kiezen die je wenst.
Ik gebruikte voor mijn trui 3 kleuren French Terry; staalblauw voor de zakken, crème als hoofdkleur en roest voor de V-vorm.
Voor de boordstof koos ik dezelfde crème kleur als de hoofdstof, maar ook daarvoor kun je natuurlijk een andere kleur gebruiken.
Je kunt de trui ook in een andere, niet-rekbare stof maken, zolang je er maar voor zorgt dat de hals wel rekbaar is. Want anders past het hoofd er niet door.
Zo maak je een strakke colourblock in de River trui van Notches
Stap 1: Knip de patroondelen uit
Nadat je hebt bepaald welke patroondelen je in welke kleur wilt doen (wat bij mij vaak best wel wat keuzestress oplevert), knip je de patroondelen uit de juiste kleur stof. Denk eraan om de naadwaarde en de markeringen goed op te volgen. Omdat de trui een V vorm heeft, lijken de patroondelen soms niet goed aan te sluiten, maar dat komt helemaal in orde zodra je ze aan elkaar gezet hebt.
Stap 2: Je colourblock naaien
Stik je contrasterende patroondelen aan elkaar. Je kunt er voor kiezen om de delen vooraf af te werken met je lockmachine voor een nettere afwerking.
Om ervoor te zorgen dat er geen contrasterende kleur garen zichtbaar is, als je stiksel op spanning komt te staan, kun je er voor kiezen om 2 verschillende kleuren te gebruiken.
In je bovendraad, dus het stiksel wat je ziet als je naait, rijg je de kleur in die hetzelfde is als de stof die bovenop ligt.
Stap 3: De colourblock delen op elkaar laten aansluiten
Bij de zijkanten van de panden en de bovenkant van de mouw sluit je voor- en achterpand op elkaar aan. Hier komen dus ook de colourblock delen samen.
Hoe zorg je er nu voor dat deze strak uitkomen?
Ik strijk de delen eerst netjes plat, dat werkt fijner.
Daarna speld ik de delen bij de colourblock op elkaar, met speldjes in de lengte waar je overheen kunt naaien (voorzichtig naaien). De speldenkop steekt dus uit het werkstuk en als je naait, liggen je spelden dwars onder het naaivoetje.
Ik naai alleen het stuk van de colourblock met een grotere steeklengte (3,5 ongeveer). Ik start ongeveer 2 cm voor het colorublock deel en eindig 2 cm na het colourblock deel.
Draai je werkstuk om en kijk of de colourblock delen mooi op elkaar aansluiten. Zoniet, haal het dan uit en probeer het opnieuw. Dit is eenvoudig doordat je maar een klein stukje hebt genaaid en de steeklengte niet te kort is.
Als het wel in een keer goed is gegaan, stik dan je hele naad netjes en haal nadien eventueel je 1e stiksel weg.
Soms is het een kwestie van twee of drie keer opnieuw doen.
Een boventransport-voet op je naaimachine kan heel erg helpen om dit makkelijker te naaien. Die zorgt er namelijk voor dat je stof boven en onder exact gelijk onder je naaivoet doorgegeven wordt.
Conclusie
Do's & Dont's
Het maken van een colourblock kledingstuk is een kwestie van geduld en precies naaien. Wees niet bang als het de 1e keer niet direct strak aansluit, dan probeer je het gewoon opnieuw.
Door alleen het deel te naaien wat strak moet aansluiten, voorkom je dat je een hele lange naad moet uithalen en je onnodig veel gaatjes in je stof maakt en garen verbruikt.
Je kunt er ook voor kiezen om de colourblock aansluiting vast te maken met lijmstift en daarna te stikken. Ik geef de voorkeur aan spelden en eerst een klein stukje stikken, maar dat is persoonlijk.
En een laatste tip; wees niet te streng voor jezelf! Jij ziet misschien een verschil in de doorgestikte lijn (zoals op mijn plaatje hierboven), maar als je het kledingstuk aan hebt, staat er niemand met z’n neus zo dicht op de trui om dat te zien. Daarbij letten de meeste mensen die zelf niet naaien, niet eens op zulke details.
No Comments