Naaitechnieken Blogger Eelkje Handige Tips

Naaibenodigdheden: mijn top 10

12 september 2024
top 10 naaibenodigdheden

Hoi! Ik ben Eelkje van Poppy`s Emporium en in dit naaiblog deel ik mijn top 10 meest favoriete naaibenodigheden, wat ook bij jou het naaien ongetwijfeld een stuk makkelijker gaat maken!

Ik ben nu zo`n 10 jaar actief met naaien en kostuums maken. In deze tijd heb ik heel veel geleerd, heel veel fout gedaan en ontzettend veel leuke projecten gemaakt. Als cosplayer kom je tijdens het naaien nog wel eens van die dingen tegen dat je denkt goh, kan dit niet makkelijker?

In sommige gevallen is dat dan ook zo! Ik neem je mee in mijn top 10 meest gebruikte en favoriete naaitools, dit zijn de dingen waar ik echt niet meer zonder kan.

Op nummer 10 - het tornmesje

Op nummer 10 staat het welbekende tornmesje, maar dan de ergonomische variant. Als ik bezig ben met kostuums maken, moet ik vaker dan eens iets loshalen, hiervoor is een tornmesje natuurlijk ideaal, maar als ik in een creatieve flow zit, (we kennen het vast allemaal) dan leg ik dat ding nog wel eens op de verkeerde plek…

In alle chaos is hij dan niet meer terug te vinden. Hiervoor de oplossing, een ergonomisch tornmesje, deze is zeker twee keer zo groot als een normaal tornmesje en daarmee veel sneller terug te vinden.

Daarnaast ligt hij ook nog eens beter in de hand, als dit geen win-win is!

ergonomisch tornmesje

Nummer 9 - het radeerwieltje

Deze heb je vast wel eens in de naaikist van je oma gezien en gedacht goh… waar zou dat bijzondere ding voor zijn?

Het radeerwieltje gebruik je om je patroon over te zetten op je stof. Hiervoor kun je ook kalkeerpapier gebruiken om het extra goed zichtbaar te maken. Ik gebruik het radeerwieltje ontzettend veel en deze mag echt niet missen in je naaikistje.

radeerwiel

Nummer 8 - kleermakerskrijt

Op nummer 8 plaats ik het kleermakerskrijt. Ik gebruik het krijt om de zoombreedte en belangrijke punten op het patroon aan te geven. Het handige aan kleermakerskrijt is, dat het vaak heel makkelijk te verwijderen is en geen vlekken of strepen achterlaat. Doe wel altijd een test op je stof om zeker te zijn dat het helemaal verdwijnt!

kleermakerskrijt

Nummer 7 - markeerstiften

Je hebt de markeerstiften in verschillende soorten waaronder de lucht oplosbare, uitwasbare en hitte oplosbare stiften. Als je werkt met veel verschillende materialen is het belangrijk dat je dan ook echt test of de stift weer helemaal verdwijnt. Deze markeerstiften zijn vooral fijn op lichte stoffen die moeilijk te markeren zijn omdat je verkleuringen snel ziet.

markeerstiften

Nummer 6 - kantenvormer

Als je veel werkt met hoekjes, randjes en bochten dan is een hoeken en kant vormer echt een uitkomst! Deze tool zorgt er namelijk voor dat je heel makkelijk en zonder de stof te beschadigen de hoeken na het naaien kan vormen zoals jij het wilt. De hoeken en kanten vormer is echt een van mijn favoriete tools om mee te werken!

hoeken en kantenvormer

Nummer 5 - draaddoorhaler met led lampje

Als je veel naait, of het nou voor cosplay is of gewone kleding, dan werk je ook vaak veel met de hand. Soms is het lastig om die draadjes door het oog van de naald te krijgen. Een draaddoorhaler met led lampje kan je leven dan zoveel makkelijker maken! Deze tool ligt standaard naast mijn naaistoel!

draaddoorhaler met led

Nummer 4 - magnetisch speldenkussen

Pas sinds kort ben ik overgegaan op een magnetisch speldenkussen en wat een uitkomst is dit! Als ik in de creatieve flow zit wil het nog wel eens voorkomen dat er spelden op de grond verdwijnen. Je gaat even met je magnetische speldenkussen over de grond en je hebt zo al je spelden gevangen, echt ideaal!

magnetisch speldekussen

Nummer 3 - kartelschaar

Naast de gewone stofschaar die natuurlijk voor iedereen op nr 1. staat, is een kartelschaar ook echt een schaar die je niet mag missen in je naaikistje. De kartelschaar is perfect voor stoffen die veel rafelen zoals dupion zijde of brokaat. Dit zijn stoffen die ook veel bij cosplay en kostuum maken gebruikt worden. Het is dus echt een aanwinst.

kartelschaar

Nummer 2 - glaskopspelden extra lang (43mm)

Deze extra lange spelden zijn een van mijn meest gebruikte tools die ik heb. Ik heb zowel de normale lengte (34mm) als de langere variant. Officieel wordt de 43mm variant voornamelijk gebruikt bij het quilten, maar ik gebruik ze heel graag bij grote en lange stukken stof, zoals rokken etc. Ik merk dat ik sneller grijp naar deze extra lange spelden dan de normale maat.

extra lange glaskopspelden

Nummer 1 - een goede stofschaar

Ja eigenlijk is deze nummer 1 wel een beetje saai, vind je ook niet?

Ik had het natuurlijk ook al verklapt, maar een goede stofschaar is echt iets waar geen kleermaker zonder kan. Ik heb zelf verschillende stofscharen voor verschillende soorten stof. Een schaar voor dikke/zware stoffen zoals wol en velours, eentje voor vliesstoffen zoals vlieseline en een schaar voor dunne delicate stoffen zoals chiffon en satijn.

Belangrijk is dat de stofschaar goed in de hand ligt, je gaat hem immers ontzettend veel gebruiken, een goede stofschaar is zijn investering echt waard!

stoffenschaar

Conclusie

Nou dat was het dan, mijn top 10 meest gebruikte naaitools. Ik hoop dat je er wat mee kan en dat ik je leven misschien een klein beetje makkelijker heb gemaakt.

In ieder geval veel plezier met je volgende project en heb jij nou nog andere favoriete naaitools? Laat dan even een reactie achter!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply