Een Stooftas is een soort tas/zak waar je een pan in kan doen zodat deze lang warm blijft. Dit heeft als doel om kostenbesparend te koken. Het is dus ‘slow-cooking’ omdat je, door de pan in de tas te doen, deze een lange tijd constant en met lage temperatuur door laat ‘stoven’. Zo gaart het eten in de pan traag en gestaag.
Op Internet worden verschillende termen gebruikt: HooiMadam, Eco stooftas en Slowcooking. Ik heb de zak een ‘stooftas’ genoemd omdat er je geen kist met hooi of een slaapzak nodig hebt om je pan in te doen maar deze zak (eleganter genoemd: tas) prima kunt gebruiken voor hetzelfde doel.
Benodigdheden voor de Stooftas:
Voor een stoof-tas heb je zwaardere katoen voor de buitenkant nodig en katoen voor aan de binnenkant. Verder isolerend materiaal zoals Thermolan.
Mijn stoof-tas is geborduurd, dat kan natuurlijk alleen als je een borduurmachine hebt, maar je kan ook een leuke applicatie erop maken of zelf met de hand iets borduren. Natuurlijk hoeft dat allemaal niet, want een stoof-tas past ook prima in de keuken van een minimalist.
- 1 meter – canvas of dikkere katoen
- 1 meter – katoen
- 1.30 meter – Thermolan (dit is een fiberfill vulling)
- biaisband
- koord 1 meter
- koordstoppers twee stuks
Naaipatroon zelf maken:
Het naaipatroon kun je gemakkelijk zelf maken. Je hebt alleen de pan nodig, die je straks wilt gaan gebruiken voor het langzaam-garen, een potlood, centimeter en… dat is eigenlijk alles!
Werkbeschrijving Ecostoof-tas:
Laten we beginnen met het patroon te tekenen. Neem hiervoor de pan, zet deze op zijn kop (hopelijk is ie wel schoon…) en teken de cirkel op de buitenkant van de stof.
Teken hierna vijf centimeter extra om de randen heen en knip dit uit.
Knip deze cirkel ook van de katoenenstof én de Thermolan vlieseline, maar deze laatste minus 1 centimeter rondom.
Het naaien van de Ecostoof-tas:
Begin nu met de bodem. Leg de lagen stof op elkaar. Zoals je ziet heb ik een extra laag vilt toegevoegd voor de bodem. Dit is optioneel en heb ik gedaan om de tas wat steviger te maken.
Naai de bodem met het ritsvoetje zodat je keurig langs de lijn kan naaien waar de Thermolan een centimeter minder is. Dit is om te voorkomen dat anders de naad aan de onderkant veel te dik wordt als je hier de tas aan vastmaakt.
Werk de bodem af met een locksteek met de lockmachine of een zigzagsteek rondom. Nu kunnen we verder met de zijwanden, oftewel de ’tas’.
De stooftas zijkanten:
Eerst de stof knippen:
Knip een lange strook van de canvas en de katoen uit van 45 centimeter hoogte (wel afhankelijk van hoe groot jouw pan is) en de breedte van de bodem-cirkel rondom. Dit kun je gemakkelijk even checken met de centimeter. De zijwanden zullen ongeveer 130 centimeter zijn.
Knip ook de Thermolan uit maar twee centimeter minder aan de korte zijden en éen centimeter minder aan de lange zijden (de boven- en de onderkant). Als je deze namelijk mee moet naaien, worden de naden veel te dik. Mijn advies is om een dubbele laag Thermolam te doen, voor een nog beter effect.
Speld de canvas van de buitenkant stof en de katoenen stof aan één lange zijde met de goede kanten op elkaar. Dit wordt de bovenkant van jouw stooftas. Dus als je een patroontje erin hebt: let dan even goed op.
Sla deze naad nu om en stop er de Thermolan tussen. Nu kun je een topstitch maken aan de bovenkant met de Thermolan ertussen.
Naai nu de korte zijden aan elkaar en naai met de hand even de Thermolan vast aan de naad. Doordat je die twee centimeter minder had geknipt, is de naad nu mooi dun.
Je hebt als het goed is nu een rondje met de drie lagen en de goede kanten naar buiten toe.
De lusjes maken:
De lusjes kun je gemakkelijk maken van biaisband. Vouw deze dubbel en naai het vast. Hierna knip je het in vijf of zes strookjes van 7 centimeter lang.
Vouw deze dubbel en naai ze op een gelijke afstand van elkaar rondom de tas. Qua hoogte: ongeveer 8 tot 9 centimeter afstand van de bovenkant.
Eventueel een borduursel, een naam of een applicatie erop? Je kan de stooftas zo persoonlijk maken als je zelf wilt.
Nu nog de bodem erin zetten!
Als je het goed gemeten hebt, is het een fluitje van een cent om de bodem er rondom in te naaien. Gebruik hier weer het ritsvoetje voor en naai zo dicht mogelijk langs de rand.
Let erop dat je de onderkant EERST even afwerkt met een locksteek. Als de bodem erin zit, is het vrij lastig om er goed met de naaimachine bij te kunnen.
De afwerking van een stooftas:
Het koord met eventueel de koordstoppers nog toevoegen en alle loshangende draadjes weg werken en klaar is de Stooftas!
Conclusie stooftas:
Wat is het toppunt van duurzaamheid? De som van al jouw energie-besparende inspanningen tezamen! Daar valt deze zelfgemaakte stooftas natuurlijk ook onder. Lang leve duurzaam-naaien!
Nu lekker stoofpeertjes gaan maken? Goed plan!